Meny
Søk

Lanciano: Vi fant vår italienske drøm

Vi fant vår italienske drømmeeiendom i Abruzzo!
Etter mange år med jevnlige reiser rundt om i Europa, fant vi at vi stadig søkte tilbake til Italia.

Roma ble tidlig favoritthovedstaden, og etter hvert som vi oppdaget område etter område i Italia, falt vi mer og mer for landskapet, menneskene, klima og ikke minst – kulturen, i videste forstand. Vi har begge hatt en sterk lidenskap for det som har med god mat og vin å gjøre, og særlig nettopp det å kombinere god mat med god vin. Vi fant raskt ut at Italia var ideelt for akkurat dette formålet. I Italia står de gode råvarene i fokus, både mht mat og vin, og for italienerne virker det som om alt går ut på å framelske de beste og reneste kvalitetene i akkurat de få gode råvarene som utgjør den enkelte rett.
Fantastisk!

Toscana
Når det gjelder vin, har de gode vinene fra Toscana alltid vært en stor favoritt for oss begge. Da vi endelig bestemte oss for å ta skrittet fullt ut og se etter en eiendom i Italia, var det derfor naturlig for oss å kikke etter eiendommer i Toscana. Noen søk hos forskjellige meglere på internett viste imidlertid raskt at vi ikke på langt nær var de eneste som hadde kommet på den tanken. Prisnivået lå skyhøyt, selv for de mest forfalne ruiner av noen eiendommer. Beliggenheten var gjerne milevis fra både sjø og folk, eller så var det snakk om bitte små kott av noen rom, gjerne fordelt over tre etasjer i en falleferdig bygning.

På jakt i hele landet
Vi er en typisk norsk kjernefamilie med to voksne og to barn i tidlig skolealder. Vårt budsjett hadde derfor klare begrensninger da vi sommeren 2009 reiste ned til Italia i to omganger for å se på forskjellige eiendommer i håp om å finne drømmeeiendommen.
Nedslått av våre forundersøkelser på nett mht prisnivået i Toscana, fattet vi interesse for et byggeprosjekt helt sør i Italia, i Calabria. Her var man i ferd med å bygge et kompleks med ferieleiligheter i gangavstand fra stranda, med utsikt både over sjøen og fjellene, og med typiske fellesfasiliteter som badebasseng, en liten dagligvarebutikk, ”vaktmestertjeneste”, med mer. Prisen lå innenfor budsjett, som for vår del var på rundt 1 million norske kroner.

Byggeprosjekt i sør
Da vi reiste ned, fikk vi se en byggetomt hvor det var begynt å støpe leiligheter i tråd med tegningene vi hadde fått tilsendt på forhånd, og vi fikk anledning til å ta bilde av oss selv foran ”sementskallet” av ”vår” leilighet. Vi ble fortalt at prosjektet opprinnelig var ment å skulle være ferdig før jul, men at dette nå var forskjøvet noe, til nærmere påske. Menneskene i Calabria var fantastiske, som overalt i Italia, og klima og naturen var også flott, selv om området nok er temmelig lite utbygd og utviklet i forhold til i nord. Ut fra det vi hadde sett, var dette det beste vi kunne håpe på å finne innenfor vårt budsjett, og vi meldte vår interesse for kjøp.

Da vi kom hjem, valgte vi å innhente en del profesjonelle vurderinger av kontraktsgrunnlaget for kjøpet, og fikk en del konstruktiv skepsis tilbake i form av tilbakemelding om stor risiko på vår hånd, både mht ansvar ved evt manglende ferdigstillelse, forsinkelser og store forskuddsbetalinger til en privat advokat sin bankkonto. Vi fikk plutselig også beskjed om at det i et tilsvarende prosjekt hadde oppstått store problemer i form av manglende framdrift i byggingen samtidig som advokaten hadde stukket av med pengene som var betalt inn i forskudd. Vi valgte da å hoppe av dette prosjektet, og begynte å miste håpet om å finne en passende eiendom i Italia som vi kunne ha råd til.
I bobil på husjakt

Vi besluttet imidlertid å gjøre et siste forsøk, og valgte rett og slett å leie oss en bobil i to uker og kjøre rundt om i Italia og se på forskjellige eiendommer. Mens vi søkte rundt på nettet, viste det seg relativt raskt at særlig ett område pekte seg ut som spesielt gunstig både med hensyn til beliggenhet, størrelse og ikke minst pris. Det var Abruzzo.

Vi visste svært lite om Abruzzo da vi reiste ned, men vi så jo at det grenset til Toscana. Så favorittvingårdene var i hvert fall innen rekkevidde for dags- og helgeturer! Dessuten har Abruzzo en lang, flott kystlinje med mange flotte strender, noe som er et klart pluss når man har barn.
Vi la også inn en del visninger på eiendommer i Toscana. Men til den prisen vi kunne betale, fryktet vi at det kom til å bli store oppussingsprosjekter, liten plass og ugunstig beliggenhet på de eiendommene vi evt. kunne ha råd til å kjøpe. Og denne frykten skulle vise seg berettiget. Etter å ha besiktet en neve eiendommer til rundt 1 million norske kroner som bokstavelig talt var rene ruiner milevis fra sjøen og nærmeste by av noen størrelse, begynte vi seriøst å vurdere kjøp av campinghytte på Jomfruland i Kragerø i stedet…

Abruzzo
Men først skulle vi jo se på noen eiendommer i Abruzzo. Vi hadde vel avtalt visning av 6-7 eiendommer, og ut fra det vi hadde fått vite av megleren på forhånd, virket det i det minste som om disse eiendommene var relativt beboelige og av en viss størrelse både mht boareal og uteområder. Det å kjøre 7,5 meter bobil i små Italienske badebyer er en risikosport for tålmodige sjeler med gode nerver og høy toleranse for stress. Nå skulle vi riktignok egentlig ikke innom så mange slike badebyer på vår ferd i Abruzzo. Men booking av campingplass på nett fra Norge viste seg å være fullt av overraskelser. Etter mye om og men endte vi opp med å få anbefalt en campingplass på et lite sted kalt Torino di Sangro av megleren vi hadde avtale med. Det viste seg å være et lykketreff på flere måter!
For det første var det en flott campingplass med hyggelige verter, god service og bra aktivitetstilbud for barna.
For det andre skulle det vise seg at samme dag som vi ankom campingplassen, fikk megleren inn en helt ny eiendom kun tre minutter unna med bil. Dette var en stor eiendom fem minutters gange fra stranden og med 180 grader havutsikt som skulle skilles ut i fire enheter og selges hver for seg. Den største og best vedlikeholdte delen skulle selges først. Siden eiendommen likevel var så nærme, lurte megleren på om vi hadde lyst til å ta en titt, da han mente eiendommen passet godt med de kriteriene vi hadde satt opp for vår ”drømmeeiendom”.
Vi tenkte: ”Vi har jo ingenting å tape”, og ble med. Det angrer vi ikke på!

Drømmeboligen
Eiendommen lå nydelig til med en fantastisk utsikt ut mot havet. Bygd i typisk Italiensk 1900-stil, over hhv tre og to etasjer, og med en stor 60 kvm garasje ved siden av hovedbygningen. Egen oppkjørsel og smijernsport. I tillegg var det et typisk, hellelagt uteområde rundt hele eiendommen, trappebed og grøntområder til frukttrær eller andre ting man måtte ønske. Vi falt pladask for eiendommen, men ut fra våre tidligere erfaringer tok vi det for gitt at selv bare en av de fire enhetene av eiendommen ville ligge langt over vårt budsjett. Der tok vi imidlertid feil!
Eiendommen lå innenfor vårt budsjett og der og da bestemte vi oss for å be megleren ta denne enheten av markedet og igangsette kjøpsprosessen. Vi oppdaget også at garasjen lå slik i terrenget at taket ville bli en super terrasse, bare man satte opp skikkelig gelender rundt alle sidene. Vi ga et nokså lavt bud for garasjen. Eierens representant, som også var til stede, lo og mente det var godt tenkt av oss å bruke garasjetaket til terrasse. Men siden garasjen var frittstående og godkjent som egen enhet, kunne den relativt enkelt godkjennes ombygd til en frittstående villa over inntil tre etasjer.  Budet ble høflig, men kontant avslått. Vi slo det fra oss, og var såre fornøyd med å ha fått sjansen til å kjøpe et tre etasjes italiensk ”hus i rekke” med fantastisk utsikt, gangavstand til stranden og i fullt beboelig stand (det bodde faktisk en leietaker der på helårsbasis).

Da vi kom hjem, fortsatte kjøpsprosessen, og etter 4 måneder valgte selgeren å la oss få kjøpe garasjen for den prisen vi tilbød. Bakgrunnen var at han hadde en kjøper for resterende eiendom på hånden. Etter 6 måneder trakk denne kjøperen seg og vi skjønte nå at dette kunne være vårt livs sjanse til å få kjøpe nettopp den drømmeeiendommen vi trodde vi aldri ville ha råd til. Vi besluttet derfor å undersøke muligheter for å finansiere kjøp av også den resterende delen av hovedbygningen. Vi ga nok et lavt bud, men nå måtte selgeren tenke seg om. Mens vi var i Abruzzo for å sluttføre kjøpet av den største enheten og garasjen valgte selgeren å akseptere det nye budet, og dermed var drømmen blitt virkelighet! Hele den fantastiske eiendommen var vår!
Kort fortalt tok prosessen med å kjøpe 2 enheter 7-8 måneder, det vil ta ytterligere 3 måneder å kjøpe resten. Medio juli sitter vi med 4 boliger ved sjøen til samme pris som vi ville fått en tomt med mugg i meget dårlig stand 1 time fra sjøen i Toscana. Verdt det? Helt klart!!!

Vårt nye nabolag
Vi brukte resten av det fem dager lange kjøpsoppholdet i Abruzzo til å gjøre oss mer kjent med Abruzzo og det Abruzzo har å by på. Og vi ble utelukkende positivt overrasket.
Abruzzo har en lang og flott kystlinje ut mot Adriaterhavet, og på gode dager heter det at man kan skimte Hellas og Kroatia på den andre siden.
Men Abruzzo har også høye fjell med flotte alpinanlegg, en meget stor nasjonalpark som er ideell for alle slags turer og utflukter, og en rekke små og større byer og tettsteder med sin særegne kultur og spesialiteter. Klimaet er svært behagelig sett med norske øyne, uten at det pleier å bli alt for varmt selv midt på sommeren.

Abruzzo har fantastisk sjømat, og etter egen (og vår) oppfatning, Italias beste olivenolje. Det er ”badebyer” med alt man kan ønske seg av sommertilbud som på et hvilket som helst populært badeferiereisemål. Men man har også en rekke uforstyrrede og genuine småsteder og byer overalt, hvor man kan være i fred for storturismen og bare nyte livet i fredelige og fantastiske omgivelser. Shoppingpotensialet er skyhøyt, med byer som Pescara og Bari, bare for å nevne to. I tillegg har man kulturhistoriske perler som Lanciano, som etter sigende skal være en av Italias eldste, bevarte byer, med levninger helt fra 800 f. kr.
For å toppe det hele, oppdaget vi til vår store begeistring at Ryan Air har åpnet en direkterute fra Torp til Pescara fra og med mai 2010. Derfra er det kun 1 time med bil til vårt italienske Castello. Men med Roma som favorittby, lever vi også godt med å fly til Roma, og kjøre de 3 – 3 ½ timene det tar med bil eller buss. Så kan man jo benytte anledningen til å ta en dag eller to i favoritthovedstaden også.

Vi fant vår drømmeeiendom i Abruzzo!

Kjøp bolig i Italia

Type
Region
Provins
Boligareal
Pris (EUR)

De viste priser er kun boligpriser og omfatter ikke skatter, avgifter og honorar, noe som utgjør ca. 8-12% av boligprisen.

Search For Property in Italy by Region

Campania Lazio Tuscany Umbria Abruzzo Piemonte Lombardia Fruili Marche Molise Puglia Calabria Sicilia Sardinia Liguria